saksa lambakoer
Tulihunt Attila & Riho Kivila
BH KK-1 PJK-3 IPO-2 FH1

Riho endast ja Attilast:

Attila on sündinud 03.11.2006 minu majas ja selle teksti kirjutamise hetkel on ta 2 aasta ja 4 kuune. Tilu-lilu oli ta kuni pooleteise aasta vanuseni ja kuulekust sel perioodil ei olnud mõtet talle õpetada, kuna käitus täieliku kutsikana. Üldiselt jälgin üldse kutsika arengut väga tõsiselt ja kiirustades tööd peale ei sunni. Mulle on väga oluline kutsika usaldus ja minuga mängulust, kõike muud on hiljem selle läbi lihtne saavutada. Alates aasta ja 8 kuu vanuselt algas kuulekuses hämmastav areng, iga treeninguga pakkus ta mulle üllatusi õppimise kiiruses. Kõik see andis mulle lootuse sooritada sügisel vähemat ühe korraliku tulemuse. Tulemuseks oli kolm korralikku tulemust (PJK-1, IPO-1, FH1) ja seda alla kahe aasta vanuse koeraga!

Jälge on Attila'le õpetatud regulaarselt alates 2 kuu vanuselt ja seda teeb ta huviga. Ka treeningutest ei mäleta jälge, mida ta oleks katkestanud. Muid apse on nooruse uljusest jäljel ikka juhtunud. Olen arvamusel, et treenida on võimalik tipptasemele ainult motiveeritud koera, seda nii igas IPO alas. See töö peaks olema tehtud juba enne platsile või jäljepõllule tulekut. Koeraga töötades naudin ma tema loomulikku särtsu ja tahet tööd teha. See peab olema pärit ja kindlasti säilitatud lapsepõlvest, siis on asi õige. Kui see särts on vahepeal kuskile kadunud ja püütakse treeningutega seda uuesti saavutada, siis sellist sära enam ei ole. Attila'l on säde olemas ja rohkemgi veel, selle poolest on kõik hästi ja seda üritan säilitada nii kaua kui võimalik. Ta on mul väga hea treeningupartner, hinges sõber ja ta kurat on näidanud, et ta teab seda ise ka! Üldiselt, 2009. aasta võistlusperiood on ees ja ootan võistlustulle minekut rohkem kui kunagi varem, olen kindlam kui kunagi varem, sest tunnen ja usaldan Attila't.

Olen teadlikult saksa lambakoeri treeninud peaaegu 12 aastat, läbinud hulga igasugused seminare, külastanud neljal korral SchH MM-i. Olen loonud Saksa Lambakoerte Klubi Uudeküla ja kenneli Tulihunt. Olen rajanud treeningukeskuse koos 1,5 ha suuruse muruväljakuga. Olen kolm enda saksa lambakoera treeninud IPO tasemele, nendest Margman Elton'i IPO-3 tulemuseni. Margman Elton oli ka esimene koer Eestis, kes aastal 2000 Bremenis saavutas Saksamaa peanäitusel kasutusklassis tulemuse ja V-hinde.

Aivo Oblikase juures olen käinud kaitsekoolitusel alates aastast 1998. Kuulekuses oli esimene treener Eha Kõrve, tema juures käisin Margman Elton'iga.

Treeneritööd teen Uudekülas jäljes, kuulekuses ja kaitses.
Momendil on kodus 4 saksa lambakoera, nendest tööliini esindajaid kolm:
Tulihunt Attila (s. 2006), KK-1, PJK-1, IPO-1, FH1
Tulihunt Arabella (s. 2006)
Amori van Huize Wellewy (s. 2001), IPO-1
Quirin vom Noricum (s. 2000), näituseliin

Olen kõike seda teinud ja teen hobi korras, sest õpetatud koerad on toredad ja alati on tore olla inimeste keskel, kes selleks end pühendavad.

(kevad 2009)