saksa lambakoer
Tulihunt Arabella & Riho Kivila
.

Riho endast ja Bellast:

Arabella on emane tööliini saksa lambakoer, kellel peale Tulihunt kenneli nime ei kujutakski midagi muud ette. Ta on hästi tuline, kontrollib ja vahetab kiiresti instinkte ja teeb seda puhtalt ehk must-valgelt. Seda kaitsetöös. Sama kehtib ka kuulekuse kohta. Terav, temperamentne ja nõuab koerajuhilt õpetamisel väga täpset oskust koera lugeda. Profile väga hea sportkoer, ei sobi algajale koerajuhile.

Tegemist on Attila õega, kes peale pikka tillerdamist Tallinnas leidis uuesti tee tagasi oma sünnipaika edasimüügiks uuele omanikule, kuid nüüdseks on müügist maha võetud. Põhjus on järgmine - Bella näitab ennast aeg-ajalt väga andeka koerana, samas aga on tal välja kujunenud teatav hoiak oma tegevuses ja arusaamistes. Panna Bella nüüd enda pilli järgi tantsima nõuab väga täpset tööd, tunnetust ja kannatust. See on midagi muud, kui on töö Attilaga, kes on kutsikast peale minu kõrval kasvanud. Attila usaldab mind täielikult ja see, mida treeningutel talle pakutakse, seda ka omandatakse. Ka siin on piirid, mida tuleb teada ja millest üle minna ei tohi.

Bellaga aga alles ehitame üles seda usaldust, mille baasil on võimalik rakendada järk-järgult koormust oma eesmärkide saavutamiseks. Piisab ainult ühest kannatuse katkemisest ja eelnev pikk töö on null. Kindlasti oleks Bellat lihtsam treenida, kui ta oleks majas ainuke koer. Samas on ta mulle paras enda võimete proovikivi ja eks aeg näitab, mis siit tuleb. Mulle ta meeldib.

(kevad 2009)